Inte bara Word – fem program som hjälper ditt skrivande

Skrivande handlar som bekant inte bara om skrivande, utan om tankearbete, insamlade av idéer, fakta och uppslag. Då räcker det inte med ett ordbehandlingsprogram. Du får här fem tips på program som kan hjälpa ditt skrivande – en projekthanterare, en virtuell anteckningsbok, ett program för att skapa tankekartor, ett för att organisera filer och ett författarprogram.

Scrivener för projekt

Som läroboksförfattare behöver du förmodligen kunna samla tankar och organisera uppslag om både pågående projekt och kommande böcker. Ett av marknadens populäraste är Scrivener. Scrivener finns både till Mac och Windows och kostar 40 dollar – ca 275 kronor. Du kan ladda ner en demoversion som går att använda i 30 dagar. Programmet är på engelska, men ordbehandlaren har en svensk ordlista.

Dokumentvyn i Scrivener

Scrivener är ingen ordbehandlare, utan är snarare en projekthanterare för text. Istället för att ha olika dokument för research, faktauppdateringar och kapitel kan du lägga in allting som hör till samma bokprojekt med efterforskningar, skisser och bakgrundsmaterial i en enda fil. Du kan ladda ner programmet från www.literatureandlatte.com

Researchvyn ser ut som en korkplatta med kartotekkort.

Evernote för anteckningar

Jag har svårt att tro att det finns ett bättre program på marknaden just nu för att hålla reda på utklipp och annat än Evernote.

I Evernote kan du spara idéer och anteckningar som blir sökbara och överblickbara.

Evernote fungerar med nästan alla datorer, mobiler och läsplattor och alla enheter går att synkronisera med varandra. Du kan till exempel ta ett kort på en whiteborad eller annat och få texten i bilden sökbar. Du kan skapa text-, bild- och ljudanteckningar. Programmet finns som en gratisversion och en betalversion med fler funktioner och kostar 345 kr per år. https://evernote.com/intl/sv

Freemind för ideér

Det finns flera bra program för att samla idéer och uppslag och organisera tankar i så kallade mindmapping eller tankekartor. Mindmapping är en teknik som utvecklades under 1970-talet och som kan användas för att för att strukturera upp och sortera tankar. Freemind är väldigt lätt att lära sig och vill man kan man använda ikoner och formatera texten på olika sätt. Du laddar ner och använder programmet gratis från freemind.sourceforge.net/wiki

Mindmapping i Freemind

Treepad för att sortera och organisera

Om du behöver ett program för att sortera och organisera textanteckningar och idéer ska du testa Treepad. Treepad är ett enkelt litet program som är till för att organisera information i en trädstruktur med stam, grenar och blad. Det är lätt att lära sig och känns nästa lite gammalmodigt i sin enkelhet. Med en knapptryckning lägger du till en gren eller ett blad (kallad child i programmet). Du döper den nya noden som förblir tom till du skriver något i den. I högerdelen skriver du in anteckningar eller längre text.

Programmet består av två fönster den vänstra (trädpanelen) där du kan organisera data och det högra fönstret som är en redigerare.

Man kan dra och släppa som man vill i trädstrukturen och lägg till och dra ifrån.
All data organiseras i en enda fil (databas) som är sökbar och där du kan bläddra och söka som du vill. Behöver du flera databaser skapar du så många du behöver, men den stora fördelen med programmet är att allt finns i en enda struktur.
Programmet finns i olika versioner, för Window och Linux men Windows-versionen finns gratis som ”light”-version. De mer avancerade (och snyggare) versionerna finns att ladda ner som testversion som gäller 21 dagar. Kostar mellan 30 och 90 dollar och finns på www.treepad.com

yWriter5

Det mängder av program på marknaden som är anpassade för skönlitterärt författande, men som till sin struktur är uppbygga så att de passar utmärkt till många läromedelsförfattare. yWriter5 är ett gratisprogram utvecklat av Simon Haynes som är både författare och programmerare. Han skapade programmet för att underlätta sitt eget skrivande. yWriter är ett program som är anpassat efter skönlitterära författare, men programmet är lätt att använda och det är lätt att få överblick över texten vilket gör att många som arbetar med annan text än romaner uppskattar programmet. Det går att ställa in programmet – inklusive stavningsfunktionen på svenska. Du hittar yWriter på www.spacejock.com/yWriter5.html – klicka på Downloads.

LÄR DIG WORD FRÅN GRUNDEN

Word 2016 – grundkurs passar alla som vill lära sig Word 2016 från grunden. Du får steg för steg lära dig det du behöver för att kunna producera snygga och funktionella dokument med text, bilder och tabeller. Du kan använda boken för att lära dig Word 2016 helt på egen hand, men är också lämplig för lärarledd undervisning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *