Författarens fem bästa appar

Det finns många skäl att lära sig att utnyttja sin smarta telefon. Du kan till exempel utnyttja strötid på bussen, du kan fästa idéer på pränt medan du promenerar och du kan sedan synka allting med alla enheter, när som helst och var som helst. En fördel med internet är att man inte längre är beroende av att alltid sitta vid sitt skrivbord. Du kan ha dina anteckningar, bilder och annat samlade i det så kallade molnet, där du kan komma åt dem var du än befinner dig – så länge som du är uppkopplad på internet. Här får du fem heta apptips för författare.

Dropbox

Dropbox är en enkel och gratis molntjänst där du både kan spara säkerhetskopior av dina dokument och dela stora filer med kollegor och vänner. Dropbox finns som gratistjänst med 2 GB utrymme, och som betaltjänst med ännu mer lagringsutrymme. Du installerar en app på din mobil samt ett program på din dator som i sin tur skapar en mapp. Allting du lägger i den mappen på datorn kan du sedan komma åt i mobilen och i till exempel iPaden. Du kan också synka flera datorer, till exempel din stationära och din bärbara. Dropbox finns för Android och för iPad, iPhone med iOS 7.0.

Pages

Pages är en snygg och kraftig ordbehandlare som har designats speciellt för iPad och iPhone och har avancerade ordbehandlingsfunktioner. Det du skriver in eller redigerar på en enhet, uppdateras automatisk på en annan. Pages har fördelen att appen kan samarbeta med Word. Du kan spara Pages-dokument som Word-filer eller importera och redigera Word-dokument direkt i Pages. Pages kostar 209 kr. Har du ett iCloud-konto finns en gratisversion av Pages på iCloud.com. Släktingen till Pages heter Numbers, och fungerar på samma sätt som Excel. Också den finns (tills vidare) gratis på iCloud.

Tips: Korta anteckningar kan man skriva och redigera med tangentbordet på skärmen, men för lite längre texter föreslår jag att man skaffar ett trådlöst Bluetooth-tangentbord.

Evernote

Evternote är en virtuell anteckningsbok där du kan spara ord, bilder och ljud. Man kan anteckna och spara skrämklipp, men man kan även skriva längre manus. Evernote fungerar med nästan alla datorer, mobiler och läsplattor, och alla enheter går att synkronisera med varandra. Du kan till exempel ta ett foto på en Whiteboard och få texten i bilden sökbar. Programmet finns som en gratisversion och en betalversion med fler funktioner.

SAOL

Författarens ständige följeslagare Svenska Akademiens ordlista (SAOL), finns nu som gratis app med 125 000 ord. Appen finns för de flesta smarta telefoner, samt som program att ladda ner till datorn. Appen har också en funktion för att kunna söka efter ord även om man inte vet alls hur de stavas.

Dragon Dictation

Dragon Dictation är en gratis molntjänst för iPhone som låter dig diktera in i mobilen. Appen översätter sedan talet till text och allt går blixtsnabbt. Dragon Dictation är förvånansvärt enkel och effektiv för att göra anteckningar när händerna är upptagna med annat. Appen är också ”smart” på det sättet att den lär sig ditt språk och din dialekt allteftersom, vilket gör att den blir bättre och bättre på att uppfatta exakt vad det är du säger. Du kan sedan redigera texten direkt eller kopiera in den i en annan app, skicka den som e-post eller lägga in den på Facebook.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *